ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

ΣΧΟΛΕΣ

Αθλητική Προετοιμασία

Αθλητική Προετοιμασία για Λιμενικό Σώμα

H εκπαίδευση στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έχει ως στόχο την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση καθώς και την ηθική και στρατιωτική αγωγή των στελεχών του, ώστε με εφόδια γνώσεις και ικανότητες καθώς και κατάλληλες σωματικές και ψυχικές ιδιότητες να συμβάλλουν στην επίτευξη της αποστολής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αποφοιτούν από τις δύο Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής: Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων αντίστοιχα.

Λιμενικό Σώμα

Περιγραφή

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή είναι ένοπλο Σώμα ασφαλείας, στρατιωτικώς οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού, σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (ΣΠΚ). Στο προσωπικό του εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν τα άλλα ένοπλα Σώματα καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 129 του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, που κυρώθηκε με τον ν. 3079/2002 (ΦΕΚ 311 Α΄).

Η συνολική δύναμη του σε ανθρώπινο δυναμικό ανέρχεται σε 7.500 χιλιάδες άτομα και διευρύνονται συνεχώς εν όψει των αυξημένων απαιτήσεων αστυνόμευσης των Λιμένων της χώρας με σκοπό το γενικότερο εκσυγχρονισμό και ισχυροποίηση της τάξης και ασφάλειας μιας Ευρωπαϊκής χώρας, ναυτικά προσανατολισμένης όπως είναι η Ελλάδα.

Το στελεχιακό δυναμικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κατατάσσεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό που αυτοί φέρουν ως εξής: Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Λιμενοφύλακες

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αποφοιτούν από τις Παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής: Σχολή Ναυτικών Δοκίμων,Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και Σχολή Λιμενοφυλάκων.
Αξιωματικοί Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι και οι Αξιωματικοί απευθείας κατάταξης, οι οποίοι δεν φοιτούν στις παραγωγικές σχολές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και έχουν διάφορες ειδικότητες: Τεχνικοί, Οικονομικοί, Ιατροί και Ιερείς.
Επίσης, στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή κατατάσσονται και Σημαιοφόροι Ειδικής Μονιμότητας, χειριστές ιπτάμενων μέσων.

Σκοπός του είναι η φρούρηση και ο έλεγχος των λιμένων της χώρας, των πάσης φύσεως λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων, εκτός ναυστάθμων και ναυτικών οχυρών, η προστασία της θαλάσσιας αλιείας, η διάσωση κινδυνευόντων στη θάλασσα, η αντιμετώπιση διαφόρων εκτάκτων γεγονότων που αφορούν την θαλάσσια συγκοινωνία, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και γενικά ο έλεγχος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Προστάτης του είναι ο Άγιος Νικόλαος.

Το Λιμενικό Σώμα υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή κατατάσσονται επίσης και εξειδικευμένοι επιστήμονες ως αξιωματικοί απευθείας κατάταξης με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου ΛΣ και με ειδικότητες:

  • τεχνικού – απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών διαφόρων ειδικοτήτων που απασχολούνται κυρίως σε υπηρεσίες με τεχνικό – τεχνολογικό αντικείμενο.
  • ιατρού – απόφοιτοι ιατρικών σχολών διαφόρων ειδικοτήτων που απασχολούνται στα ναυτικά νοσοκομεία της χώρας.
  • οικονομικού – απόφοιτοι οικονομικών σχολών που απασχολούνται κυρίως σε οικονομικές υπηρεσίες.
  • νομικού – απόφοιτοι νομικών σχολών.
  • ιεροίς

Στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εισάγονται και Αξιωματικοί Ειδικής Μονιμότητας (Ε.Μ) με το βαθμό του Σημαιοφόρου, χειριστές αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

 

Πηγές / Σύνδεσμοι:
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής
Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων
Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων

Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων

Περιγραφή της Σχολής

Η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) γίνεται με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Η Σχολή λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού και η φοίτηση διαρκεί τέσσερα (04) χρόνια. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι Δόκιμοι διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής.

H Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ισότιμο με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Σκοπός λειτουργίας της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. είναι να παρέχει στο Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. μόνιμους Αξιωματικούς, με κατάλληλη εκπαίδευση και αγωγή για την κάλυψη των αναγκών του, να παράγει γνώση και να προάγει την έρευνα περί την λιμενική, ναυτική, ναυτιλιακή επιστήμη και τεχνολογία και να υποστηρίζει το επιχειρησιακό έργο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει.

Οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τα δύο (2) πρώτα έτη εκπαιδεύονται ενιαία σε γνωστικά αντικείμενα αρμοδιότητας Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ από το τρίτο (3ο) έτος κατανέμονται σε ειδικότητες Κυβερνητών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και Μηχανικών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, οι Δόκιμοι ονομάζονται Σημαιοφόροι Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και εντάσσονται στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων

Περιγραφή της Σχολής

Η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων γίνεται με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Η Σχολή εδρεύει στον Πειραιά και η εκπαίδευση διαρκεί τουλάχιστον δύο (02) έτη. Κατά τη διάρκειά της οι Δόκιμοι διαμένουν και σιτίζονται εντός αυτής.

Η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα που ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία προς εκείνα που χορηγούνται από τα αντίστοιχου επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στους Δόκιμους Λιμενοφύλακες που αποφοιτούν από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και εκπαιδεύθηκαν με επιτυχία στα καθήκοντα «Μηχανοδηγών ΠΛΣ», «Αρμενιστών ΠΛΣ» ή «Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών» απονέμεται το αντίστοιχο πτυχίο.

Μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή οι Δόκιμοι ονομάζονται Λιμενοφύλακες και εντάσσονται στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΣχολήΚατηγορία YποψηφίουΒάση Σχολής (2024)Επιστημονικό ΠεδίοΚωδικός Μηχ/κου
Σχολή Δοκίμων
Σημαιοφόρων
Γεν. Σειρά17.0401ο, 2ο, 3ο, 4ο0881
Σχολή Δοκίμων
Σημαιοφόρων
Ειδ. κατηγορία Α&Β16.9801ο, 2ο, 3ο, 4ο0881
Σχολή Δοκίμων
Λιμενοφυλάκων
Γεν. Σειρά16.0301ο, 2ο, 3ο, 4ο0882
Σχολή Δοκίμων
Λιμενοφυλάκων
Ειδ. κατηγορία Α&Β15.4801ο, 2ο, 3ο, 4ο0882
1. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) είναι υποχρεωτικές, ενιαίες και κοινές για όλους τους υποψηφίους και των δύο παραγωγικών Σχολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και περιλαμβάνουν υγειονομικές, αθλητικές και ψυχομετρικές δοκιμασίες, με την επιφύλαξη της παραγράφου 10 του Κεφαλαίου Α΄ της παρούσας. Οι ΠΚΕ είναι υποχρεωτικές και για τους υποψήφιους/ες που είχαν υποβληθεί σε αυτές στο παρελθόν.
Όσοι/ες υποψήφιοι/ες γίνουν δεκτοί/ές μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα πρέπει να ενημερωθούν με αποκλειστικά δική τους ευθύνη για το Πρόγραμμα των ΠΚΕ, τον τόπο και τον χρόνο παρουσιάσεώς τους σε αυτές.
Σχετική ανακοίνωση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (www.hcg.gr), καθώς και στο κτίριο του Αρχηγείου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Ακτή Βασιλειάδη – Πύλες Ε1- Ε2, Πειραιάς).
2. Οι υποψήφιοι/ες προσερχόμενοι/ες την πρώτη ημέρα για τις ΠΚΕ, θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά την Αστυνομική τους Ταυτότητα και το Δελτίο Ταυτότητας Υποψηφίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όσοι δεν φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, δεν θα γίνονται δεκτοί και δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στους χώρους διεξαγωγής των διαδικασιών, εκτός αν προσκομίσουν βεβαίωση της Αστυνομικής Αρχής με σφραγισμένη φωτογραφία, όπου θα αναγράφεται ότι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά για την έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ή διαβατήριο ή ναυτικό φυλλάδιο ή άδεια οδήγησης, εφόσον αυτά φέρουν σχετική φωτογραφία.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
3. Για την υγειονομική καταλληλότητα των υποψηφίων αποφαίνεται η Ανωτάτη του Ναυτικού Υγειονομική Επιτροπή (ΑΝΥΕ). Οι ιατρικές/υγειονομικές εξετάσεις των υποψηφίων ενεργούνται σύμφωνα με το π.δ. 11/2014, όπως ισχύει. Οι αποφάσεις της ΑΝΥΕ είναι μη αναθεωρήσιμες (ν.δ. 1327/1973).
Οι υποψήφιοι/ες έχουν την υποχρέωση να προσκομίσουν όλες τις παρακάτω Εργαστηριακές Εξετάσεις, οι οποίες θα πρέπει να φέρουν φωτογραφία υποψηφίου, ευκρινή ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα ιατρού και να έχουν γίνει εντός τριμήνου προ της ημερομηνίας παρουσιάσεώς τους για υγειονομικές εξετάσεις:
α. Γενική αίματος, ουρία, σάκχαρο, κρεατινίνη, τρανσαμινάσες, αιμοσφαιρίνη και γενική ούρων με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
β. Ακτινογραφία θώρακα FACE με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
γ. Ηλεκτροκαρδιογράφημα με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Δ.Ι. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας), στην οποία να αναφέρεται ότι δύναται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δοκιμασίες.
δ. Οφθαλμολογική εξέταση με καταγραφή της οπτικής οξύτητας και του βαθμού διαθλαστικής ανωμαλίας εκάστου οφθαλμού, την ύπαρξη ή μη δυσχρωματοψίας και την ύπαρξη νοσήματος ή πάθησης με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
ε. Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και ακοόγραμμα με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
στ. Γυναικολογική εξέταση (μόνο για υποψήφιες) με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
Οι ανωτέρω εξετάσεις μπορούν να διενεργηθούν σε Νοσηλευτικά ιδρύματα Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.I.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας.
4. Τονίζεται ότι, ΟΛΕΣ οι ανωτέρω Εργαστηριακές Εξετάσεις – Γνωματεύσεις, οι οποίες διενεργούνται με μέριμνα του/της ίδιου/ας του/της υποψήφιου/ας, θα πρέπει να προσκομισθούν επισυναπτόμενες στο συνημμένο στην παρούσα «Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης Υποψηφίου/ας» ( Έντυπο -1- ), το οποίο και θα πρέπει να είναι ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟ, ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ και ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ από τον κατά περίπτωση αρμόδιο ιατρό.
Όλα μαζί (ήτοι το Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης και οι Εργαστηριακές εξετάσεις – Γνωματεύσεις) θα προσκομίζονται από τον/την ίδιο/α τον/την υποψήφιο/α κατά την πρώτη ημέρα των Υγειονομικών εξετάσεων. Μη προσκόμιση όλων των παραπάνω προβλεπόμενων εξετάσεων, αποτελεί αιτία αποκλεισμού από τη συνέχεια των ΠΚΕ.
Οι μετρήσεις των σωματομετρικών στοιχείων, ήτοι του σωματικού βάρους κατά το π.δ. 11/2014, όπως ισχύει, καθώς και του αναστήματος κατά τις διατάξεις της παρούσας, θα γίνονται κατά την πρώτη ημέρα των Υγειονομικών εξετάσεων.
Όσοι υποψήφιοι δεν έχουν το ελάχιστο απαιτούμενο ύψος ή υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα, ανά φύλο, όρια του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αποκλείονται του διαγωνισμού.
Σε περίπτωση όπου κατά τη διαδικασία της υψομέτρησης υποψήφιος/α επί τόπου προβάλει αντίρρηση επί του αποτελέσματος, διενεργείται επανέλεγχος και συντάσσεται έγγραφη σχετική βεβαίωση περί του ότι, διενεργήθηκαν τρεις (03) επανειλημμένες μετρήσεις του αναστήματός του σε διαφορετικά χρονικά σημεία, η οποία συνυπογράφεται και από τον υποψήφιο στον οποίο αφορά.
Κατά την κρίση της ΑΝΥΕ δύναται να διενεργούνται λοιπές, επιπλέον και επαναληπτικές εξετάσεις.
Οι επιτυχόντες/ούσες μετά την κατάταξή τους στις Σχολές Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. υποβάλλονται σε όλες τις εξετάσεις για τις οποίες είχαν προσκομίσει δικαιολογητικά και επιπλέον στις παρακάτω εξετάσεις: Τεστ HIV, Τεστ HbsAg, Τεστ HCV, τοξικολογική ούρων, τεστ κύησης (μόνο για τις επιτυχούσες) και οποιαδήποτε άλλη εξέταση απαιτηθεί με ευθύνη και μέριμνα της οικείας Σχολής. Επιπρόσθετα, οι επιτυχόντες/ούσες μετά την κατάταξή τους στις Σχολές Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., υποβάλλονται και σε έλεγχο για την ύπαρξη ή μη δυσχρωματοψίας, σύμφωνα με την παρ. 505 του Γενικού Πίνακα Νοσημάτων Παθήσεων και Βλαβών του π.δ. 11/2014 και σε περίπτωση που η χρωματική τους αντίληψη χαρακτηρισθεί ως ελλιπής, θα διαγράφονται από την οικεία Σχολή. Σε κάθε περίπτωση, ο υγειονομικός έλεγχος κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις δεν είναι δεσμευτικός και μετά την κατάταξη στις Σχολές Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποιείται εκ νέου πλήρης και λεπτομερής υγειονομικός έλεγχος. Εφόσον διαπιστωθούν παρεκκλίσεις όσον αφορά στην σωματική ικανότητα των υποψηφίων εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις, με ενδεχόμενο διαγραφής τους από την οικεία Σχολή στην οποία εισήχθησαν.
5. Περί ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την πρόσβασή τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις παροχές Υγείας, εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Ως εκ τούτου, προκειμένου να βεβαιώνεται ότι οι υγειονομικές εξετάσεις και οι ιατρικές γνωματεύσεις οι οποίες αναφέρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος απαιτούνται για την συμμετοχή στις ΠΚΕ για την εισαγωγή στις Σχολές του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, οι υποψήφιοι οι οποίοι θα προσέρχονται στα νοσοκομεία, απαιτείται να προσκομίζουν αντίγραφο της Αίτησης –Υπεύθυνης Δήλωσης Υποψήφιου για τις Σχολές του Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ. του Τρέχοντος Ακαδημαϊκού Έτους.
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
6. Οι υποψήφιοι/ες που θα κριθούν ως Υγειονομικώς Κατάλληλοι/ες συμμετέχουν στις προβλεπόμενες αθλητικές δοκιμασίες, ενώπιον Επιτροπής/ών (ανάλογα με το πλήθος των υποψηφίων) Αθλητικών Δοκιμασιών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που συγκροτούνται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και απαρτίζονται από Αξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίοι προτείνονται από τη Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Για τη συγκρότηση των εν λόγω επιτροπών προτιμώνται Αξιωματικοί που είναι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΦΑΑ ή έχουν καταταγεί με την ιδιότητα του αθλητή. Στην Απόφαση συγκρότησης δύναται να ορίζονται, ανά αγώνισμα, ονομαστικά οι υπεύθυνοι και μέλη της Επιτροπής, Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Για τον έλεγχο της αθλητικής επίδοσης, οι υποψήφιοι/ες υποβάλλονται στα παρακάτω αγωνίσματα και υποχρεούνται να επιτύχουν τα όρια επίδοσης σε όλα (ήτοι και στα πέντε), σύμφωνα με τα ακόλουθα:
ΣΧΟΛΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣΠΕΔΙΟΔΡΟΜΟΣ 100μ.ΔΡΟΜΟΣ 1000μ.ΑΛΜΑ ΣΕ ΥΨΟΣΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣΡΗΨΗ ΣΦΑΙΡΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ1o, 2o, 3o, 4o16"4΄ 20"1,05 μ.3,60 μ.4,50 μ.
ΣΧΟΛΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ1o, 2o, 3o, 4o16"4΄ 20"1,05 μ.3,60 μ.4,50 μ.

Η σειρά διεξαγωγής των αγωνισμάτων καθορίζεται με ευθύνη της Επιτροπής, ανάλογα με τις επικρατούσες τότε κλιματολογικές και λοιπές συνθήκες. Μετά το πέρας καθενός από τα αγωνίσματα, οι υποψήφιοι υπογράφουν υποχρεωτικά ότι έλαβαν γνώση του αποτελέσματος που τους αφορά. Υποψήφιος που δεν θα επιτυγχάνει το προβλεπόμενο όριο σε κάποιο αγώνισμα, δεν θα συνεχίζει να εξετάζεται στα υπόλοιπα.
7. Σε περιπτώσεις προϋπάρχοντος τραυματισμού υποψηφίου/ας, προβλήματος υγείας ή γυναικολογικής φύσης, να προσκομίζεται υποχρεωτικά ιατρική γνωμάτευση/βεβαίωση από ιδιώτη ιατρό ή Νοσοκομείο (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ), στην οποία να βεβαιώνεται το πρόβλημα, καθώς και να αναγράφεται η ημερομηνία αποκατάστασής του, προκειμένου ο υποψήφιος/α να επαναπρογραμματίζεται. Η ανωτέρω ημερομηνία να μην υπερβαίνει το πέρας των Αθλητικών Δοκιμασιών, εκτός και αν το πρόβλημα παρουσιαστεί την τελευταία ημέρα διεξαγωγής τους οπότε επαναπρογραμματίζεται για την αμέσως επόμενη ημέρα. Επιπλέον, σε περίπτωση μη προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης ο υποψήφιος πρέπει να γνωστοποιεί στον παρόντα ιατρό, το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και να εξετάζεται απ’ αυτόν πριν την έναρξη οποιασδήποτε αθλητικής δοκιμασίας.
ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
8. Οι ψυχομετρικές εξετάσεις διενεργούνται από επιτροπή ψυχομετρικών δοκιμασιών, που συγκροτείται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και αποτελείται από Αξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίοι προτείνονται από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Υγειονομικού του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τη Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Σκοπός των ψυχομετρικών εξετάσεων είναι η διαπίστωση της καταλληλότητας των υποψηφίων για σταδιοδρομία στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και περιλαμβάνουν τεστ προσωπικότητας, καθώς και συνέντευξη ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής. Τα φύλλα εξέτασης και τα τεστ προσωπικότητας των υποψηφίων τηρούνται από την Υπηρεσία Υγειονομικού του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μετά από τρία έτη από την κατάταξη των επιλεγομένων καταστρέφονται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται με διαταγή του Διευθυντή της Υπηρεσίας Υγειονομικού του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εκτός αν υπάρχει εκκρεμής σχετική δίκη, οπότε και διατηρούνται μέχρι τη δημοσίευση αμετάκλητης απόφασης.
ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
9. Όσοι/ες υποψήφιοι/ες δηλώσουν προτίμηση για Σχολές Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) ή/και για Σχολές των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), υποβληθούν στη δοκιμασία των Προκαταρκτικών Εξετάσεων των Σχολών αυτών και κριθούν Ικανοί/ες σύμφωνα με τα κριτήρια του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που αναλυτικά καθορίζονται στην παρούσα, εφόσον ακολούθως υποβάλουν στην Επιτροπή παραλαβής και ελέγχου δικαιολογητικών της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου Δ΄ της παρούσας, την σχετική Βεβαίωση ικανότητας (καταλληλότητας) από την αρμόδια Στρατιωτική Σχολή/ Εξεταστικό Κέντρο, θεωρούνται αυτοδικαίως ικανοί και για τις Σχολές του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ΔΕΝ προσέρχονται στις προκαταρκτικές εξετάσεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Στην ανωτέρω Βεβαίωση αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας του υποψηφίου, ο κωδικός αριθμός υποψηφίου που δίνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο αριθμός τηλεφώνου, το ανάστημα του/ης υποψηφίου/ας και ότι κρίθηκε ικανός/ή. Πρέπει δε, να προκύπτει πως ο υποψήφιος
25
έχει κριθεί ικανός κατά το τρέχον σχολικό έτος υποβολής της υποψηφιότητάς του.